Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Ας μην πονέσει...

Διάβασα σήμερα ένα post στο blog του Μάνου Αντώναρου, ο οποίος εξέφραζε την εξής απορία: "Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος πήγε σε ένα από τα καλύτερα (ή το καλύτερο) νοσοκομείο του κόσμου για να τον εγχειρήσει (μεταμόσχευση) Έλληνας γιατρός";
Ας προσπαθήσω να εκφράσω με άλλα λόγια την απορία του: Αφού εμπιστευόμαστε τους Έλληνες γιατρούς περισσότερο από τους ξένους, γιατί τρέχουμε στην άλλη άκρη της γης για να τους βρούμε; Η αλήθεια είναι ότι ακούγεται κάπως σα να πηγαίνεις στη Νέα Υόρκη και να τρέχεις να φας σουβλάκι στην Αστόρια. Ίσως, πάλι, ο Αρχιεπίσκοπος απλά να ήλπιζε σε ένα διαφορετικό σύστημα Υγείας... Ίσως σε πιο υπερσύγχρονα μέσα.
Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η μάχη είναι άνιση... Όποιας εθνικότητας γιατρός και να είσαι, δεν το παλεύεις... Σπάνια το παλεύεις.

Να σας το δηλώσω εξ αρχής. Τον Χριστόδουλο τον συμπαθώ. Έτσι απλά. Τον "πάω".
Μάλιστα είχα τη χαρά να τον γνωρίσω και από κοντά. Όταν συστηθήκαμε και του είπα το όνομά μου (Μιλένα), δεν έχασε ευκαιρία! Μου κράτησε το χέρι και μου ξεφούρνισε το ανέκδοτο. Το είχε εμπνευστεί από το όνομά μου!
"Ήταν ο Καραμανλής. Όχι αυτός (μου δείχνει τον Κωστάκη - ήμασταν στην καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο), ο γέρος. Και συναντάει την Μιλεν Ντεμονζό. Όταν συστήνονται, λοιπόν, του λέει εκείνη: 'Χαίρω πολύ, Μιλέν Ντεμονζό' και εκείνος απαντά: 'Χαίρω πολύ! Μι λεν Καραμανλή'"!!!
Ομολογώ ότι με έκανε να γελάσω. Ίσως όχι τόσο με το ίδιο το ανέκδοτο, αλλά περισσότερο με την εικόνα ενός Αρχιεπισκόπου που πετάει τη σκούφια του για ανέκδοτα!

Διαφωνώ με κάποια πράγματα που συμβαίνουν στην Εκκλησία. Και κάθετα και οριζόντια! Δεν μπορώ να χωνέψω το γεγονός πως η Εκκλησία έχει τόσο μεγάλη περιουσία και αντί να την διαθέτει για φιλανθρωπικούς σκοπούς, την νοικιάζει σε υπουργεία ή δεν ξέρω κι εγώ πού. Κι επειδή όντως δεν ξέρω πού (όσα γνωρίζω τα έχω ακούσει από "τρίτους") αν κάνω λάθος, παρακαλώ να με διαψεύσετε και να με διαφωτίσετε.
Δεν μου αρέσει που κάποιοι εκπρόσωποί της δεν αξίζουν να είναι εκπρόσωποί της.
Όμως μου αρέσει που, από τότε που ο Χριστόδουλος έγινε Αρχιεπίσκοπος, βλέπω περισσότερους νέους στην εκκλησία. Ακόμα και με σκουλαρίκια στη μύτη. Και με κουτσουρεμένα μαλλιά. "Όπως είναι". Μπορεί να το θεωρείτε μια "τρύπα στο νερό", αλλά εμένα μ' αρέσει!

Όμως γιατί όλα αυτά να τα αναλύσω τώρα; Αυτή τη στιγμή που ο Χριστόδουλος δίνει μάχη με τον καρκίνο. Με τον καρκίνο που τόσο πολύ μισώ. Και που τόσο πολύ θα ήθελα κάποιος να τον νικήσει, ακόμα κι αν πρόκειται για τον χειρότερο εχθρό μου.
Ο Χριστόδουλος είναι ένας άνθρωπος που... πεθαίνει. Που υποφέρει. Που βασανίζεται από κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει τουλάχιστον μια φορά στο πετσί μας. Είτε από συγγενείς, είτε από φίλους και γνωστούς.
Ακόμα κι αν έχει κάνει λάθη, δεν είναι άνανδρο να του τα προσάπτουμε τώρα; Τώρα που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση;
Θεωρώ επίσης χαζό να προσάπτουμε στον Ανδρέα Τζάκη το ότι δεν "ανακάλυψε" πριν την εγχείριση τις μεταστάσεις. Είναι κάτι που συμβαίνει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, είτε είσαι ο πιο top γιατρός του πλανήτη, είτε είσαι κομπογιαννίτης, είτε είσαι προφήτης και μέντιουμ με έκτη αίσθηση. Ακόμα και στο χειρουργείο το καταλαβαίνεις με ψηλάφηση.

Επειδή μετά την χθεσινή εξέλιξη, η δικές μου ελπίδες για να σωθεί αυτός ο άνθρωπος είναι λιγοστές, εύχομαι (και προσεύχομαι) να μην πονέσει. Να μην βασανιστεί.
Γιατί εδώ ισχύει η φράση: "Ούτε στον εχθρό μου"!

* Η φωτογραφία είναι το πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπου» της 9ης Οκτωβρίου 2007.

26 σχόλια:

guerrero7,62 είπε...

Εγω παλι ουτε τον παω,ουτε αυτον ουτε κανενα παπα,ακομα και αυτους του δικου μου δογματος..αλλα θα συμφωνησω 1000% μαζι σου,οτι και αν ειναι,ειναι ενας ανθρωπος που πεθανει..δεν ειμαι καλος στο να δινω ευχες,μαλλον στις καταρες τα καταφερνω αλλα οπως λενε και οι μουσουλμανοι:να εχει καλο θανατο(ειναι στανταρ ευχη αν κανεις κατι καλο σε καποιον,μπορει να μας ακουγεται μακαβριο αλλα εχει μεγαλη ουσια)
P.S δεν ειμαι μουσουλμανος :ΡΡ

Μιλ1 είπε...

Οτι και να είσαι δικαιωμά σου!
Οταν χάνεται κάθε ελπίδα η μουσουλμανική "ευχή" ακούγεται μια χαρά...

habilis είπε...

Τα ανεκδοτα του Προκαθημενου ηταν λιγο ξενεροτα να το πω? μαλλον ορθοτερο ειναι , για τα μπαζα .Ενταξη απο ενα ηλιθιο ανεκδοτο κανενας δεν επαθε τιποτα...

Aggelos Spyrou είπε...

Δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος που αρρώστησε Μιλένα μου, είναι ένας ακόμα άνθρωπος. Απλά, μέσα από τη θέση που κατέχει, μπορούμε να δούμε συντονισμένα την αγωνία κάθε καρκινοπαθούς, τη δίψα για ζωή, το ξέσπασμα των ιατρικών "λόμπι" (πίστεψέ με, τα ξέρω και από την καλή και από την ανάποδη αλλά δεν μπορώ να ανοίξω το στόμα μου ακόμα). Μπορούμε να δούμε μαζικά ίντριγκες, χαρακτήρες της σύγχρονης κοινωνίας, καρτούν διαδοχολογίας, οπλοφόρους καθηγητές να σφάζονται με το... βαμπάκι. Κανείς δεν μπαίνει στη θέση αυτού του ανθρώπου, που πλέον στην ψυχή του έχει ακόμα περισσότερο το Θεό που πιστεύει και πιστεύω, αναζητώντας λύτρωση και ελπίδα.

Γινόμαστε κριτές των πάντων, εκτός του εαυτού μας. Όμως τελικά, τις δικές μας αμαρτίες θα κληθούμε να ξεπληρώσουμε.

the navigator είπε...

Σε πλήρη εναρμόνιση με τον προηγούμενο σχολιαστή σου μιλένα...

οτιδήποτε άλλο περιττεύει...

manosantonaros είπε...

Mιλένα, καταρχάς σ ευχαριστώ που έκανες αναφορά στο ποστ μου. Μην ξεχνάς ότι είμαστε Ελληνες και η συμπόνοια μας συνοδεύει ακούραστα ολους τους αιώνες που είμαστε πάνω σ' αυτον τον βράχο. Οπως έγραψα δεν έχω καμμιά απολύτως συμπάθεια προς την Εκκλησία και τους παπάδες. Είμαι πάντα με τους άλλους... όποιους άλλους... Ομως αυτος ο Αρχιεπίσκοπος έπαιξε (δεν το λέω υποτιμητικά) εξαιρετικά τον ρόλο του... από την δική του μεριά... δεν συμφωνώ καθόλου μαζί του, αλλά δέχομαι ότι χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και δεν έκανε πίσω. λυπάμαι που υποφέρει... λυπάμαι που πονάει... λυπάμαι που είναι σε αυτη τη δεινή θέση. Λυπαμαι που κάνει ένα τραγικό μονόλογο-μονόπρακτο που πάντα τόσο αγαπούσε, μπροστά σε ένα έθνος που τον παρακολουθεί βουβό από τις κερκίδες.
Ευχομαι στην άκρη του Γολγοθα του να βρει την ηρεμία.

Μιλ1 είπε...

Habilis, η αλήθεια είναι ότι σε εμάς φαντάζομαι πως έφτασαν ελάχιστα από αυτά που έλεγε στην καθημερινότητά του. Αλλά ναι, ήταν κάπως light, δεν είχε προχωρήσει σε πιο σκληρά ή shocking...

Μιλ1 είπε...

Αγγελε,
Κατάλαβες ακριβώς αυτό που θέλω να πω. Για μένα είναι ένας άνθρωπος που υποφέρει. Και δυστυχώς αυτό που ζει εκείνος μπροστά από τις κάμερες, το έχω δει μπροστά στα μάτια μου αρκετές φορές...
Και δεν μπορώ να το φανταστώ ούτε σαν κατάρα...

Μιλ1 είπε...

Μάνο, καλώς ήρθες!
Ανήκω στη μερίδα των ανθρώπων που όταν παίζει η μισιτή τους ομάδα σε εκτός Ελλάδας διοργάνωση, ποτέ δεν εύχονται να χάσει...

Ακριβώς όπως το λες: "Εύχομαι στην άκρη του Γολγοθά του να βρει την ηρεμία".

Σπύρος είπε...

Υπάρχει παρασκήνιο στην ιεραρχία εδώ δεν πέθανε ακόμα και μιλάνε ποιος θα πάρει το θρόνο και μετά σου λένε μιλάνε για ΑΓΑΠΗ.ελεος!!!

Μαύρα μεσάνυχτα έχουν!

Είναι πάνω απ'όλα άνθρωπος ας μην το ξεχνάμε και μάλιστα ετοιμοθάνατος ..μέσα απο τα ράσα.

Απο εκεί και πέρα ας μην ξεχνάμε και πολλά άλλα...που πριν κάποιους μήνες μου πήγενε στο Μιλάνο για διακοπούλες σε σουιτες με τρελα χιλιάδες ευρώ την ημέρα..μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος πριν πεθάνει ο Σεραφείμ είχε πέσει πάνω του σαν το κοράκι μήνες πρίν να τον φάει. Τώρα τα λούζεται ο ίδιος τελικά υπάρχει ο θεος της δικαιοσύνης. Ολα ειναι μάταια μην το ξεχνάμε.

Παω στους γιατρούς όλη η επιστημονική κοινότητα είπε ότι δεν έπρεπε να γίνει η μεταμοσχευση λόγω του ήδη όγκου που υπήρχε έρπεπει να ακολουθήσει χημειοθεραπεία και να νεκρωθεί ο ογκος με αποτελεσμα να είχε παράταση ζωής παραπάνω. Τωρα έχει προχωρήσει αρκετά το θέμα . Ας ευχηθώ τα καλύτερα...

Μην ξεχνάμε είναι άνθρωπος...αλλά κατ'εμε δεν το έδειξε ποτέ, όχι μόνο αυτός αλλά ούτε και οι ανώμαλοι ιεράρχες που βρίσκονται στην Μονή πετράκη και έχουν το θράσος να μιλάνε και να κυρήττουν το λόγο του θεού και την ΑΓΑΠΗ ενώ έχουν μαύρα μεσάνυχτα.

Καλημέρα. (συγνώμη για το ύφος μου)

Μιλ1 είπε...

Lockheart, η κάθε άποψη είναι σεβαστή. Απλά εγώ το βλέπω όπως ακριβώς το εξέφρασε ο Αγγελος Σπυρου. "Δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος που αρρώστησε, είναι ένας ακόμα άνθρωπος". Γιατί εγώ τον βλέπω σαν άνθρωπο. Με τα σωστά και τα λάθη του. Και μην ξεχνάμε και τον παράγοντα εξουσία. Δεν υπάρχει χειρότερο διαβρωτικό...
(Μύθε μου, υπάρχει, εσύ που τα ξέρεις;)

AVRA είπε...

αυτη ειναι αληθεια ..ανεξαρτητα αν τον ''παμε'' ή οχι ...ειναι ενας αρρωστος ανθρωπος.Ευχομαι τα καλυτερα!

Μιλ1 είπε...

Καλώς την Avra μας!

Ετσι... Ετσι...

Marilou είπε...

akrivws milena mou! oloi telika se mia goyva mpainoyme sto telos, apo ta idia pragmata ipoferoyme..
kai egw simera akrivws ayto sizitoysa me ena filo.
h eklissia prwton, exei tooooosa lefta kai olo ayto ginetai me dimosia dapani?????
kai deyteron, (an kapoios mporei na moy lisei ayti tin aporia pls) o arxiepiskopos, ipoti8etai o amnos toy 8eoy.. nai men ipoferei apo karkino alla dexetai na parei kai mosxeyma??
de katakrinw tin epilogi, alla ipoti8etai vazeis to kosmo prwto otan eisai se mia ierarxia tetoia..
eimai sigoyri oti aploi an8rwpoi san kai emas 8a perimenoyn xronia oloklira gia na paroyn kapoio mosxeyma na xeiroyrgi8oyn kai ekeinos to pire etsi..
ayto me e3orgizei akomi pio poli!
milena polla filia
x

Μιλ1 είπε...

Marilou μου,
Εχεις απόλυτο δίκιο όσον αφορά στα οικονομικά. Και θα έπρεπε ο ίδιος να βάλει τα πράγματα στη θέση τους ως προκαθήμενος της Εκκλησίας.
Οσον αφορά το μόσχευμα, αυτό που άκουσα και κάάάπως μου δικαιολογεί το όλο ζήτημα, είναι ότι ο ίδιος ο Χριστόδουλος είναι δότης οργάνων. Οχι ότι αυτός είναι λόγος για να πάρει πιο γρήγορα το μόσχευμα, αλλά τουλάχιστον με ικανοποιεί που έχει κάνει ο ίδιος αυτή την πράξη.
Και πάλι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για ότι ακούς γιατί τα μισά είναι ράδιο-αρβύλα!

Φιλιά πολλά!

spy είπε...

AN K POTE MOY DEN TON PIGENA GIA POLOYS LOGOYS POY DEN THA TOYS ANAFERO TORA,
MELINA STENAXORIEME POY ENAS ANTHROPOS EINAI POLY ARROSTOS K PALEVEI GIA THN ZOI TOY..
ALLA STENAXORIEME PERISOTERO
GIA TA TOSA PAIDAKIA POY PASXOYN APO KARKINO K ASTHENIES ANIATES..
STENAXORIEME PERISOTERO GIA TA TOSA PAIDAKIA POY DEN EXOYN NA FANE 'H NERO NA PIOYN..
STENAXORIEME PERISOTERO GIA TA TOSA PAIDAKIA POY T ANAGAZOYN NA DOYLEPSOYN KATO APO SKLIRES SYNTHIKES K TA EKMETALEVONTAI..
STENAXORIEME PERISOTERO GIA TA TOSA PAIDAKIA POY KAKOPIOYNTAI
SEKSOYALIKA, SOMATIKA, PSIXIKA..
K AN AYTO POY THA PO TORA TO AKOYSEIS POLY SKLIRO GIA SENA, MPOREIS AN THES NA MOY PEIS NA PEIS NA MIN KSANAEMFANISTO STO BLOG SOU..
OXI DEN THA XISO DAKRY OTAN O KYRIOS TON KALESEI KONTA TOY..
DEN AKSIZEI..
KLEO KATHE MERA GIA TA MIKRA PAIDIA POY XANONTAI ADIKA..
GIATI AYTA AKSIZOYN..
KALA NA PERNAS!!!

Μιλ1 είπε...

Spy, μην ξαναπατήσεις εδω μέσα!!!
ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ!!!!!
Σιγά μην με ενοχλήσει που δεν θα κλάψεις για τον Αρχιεπίσκοπο! Είπαμε, ο καθένας αισθάνεται όπως θέλει! Με έχεις κόψει για χουντικιά;
Μου φτάνει που σκέφτεσαι όλα αυτά τα παιδιά που δεν έχουν τη ζωή που τους αξίζει. Τί λέω; Δεν έχουν καν ζωή...
Και απ' ότι θα έχεις καταλάβει και εγώ στεναχωριέμαι γι' αυτά και όποτε νιώθω πως μπορώ να κάνω κάτι, το κάνω...

spy είπε...

XAIRETISMOYS STO MYTHO K ELPIZO KAPOTE NA SYNATITHOYME NA TA POYME APO KONTA K NA PIOYME KAMIA MPYRA!
MYTHOS VEVEA!
KALA NA PERNATE!!

Marilou είπε...

de to i3era oti einai dotis organwn o idios, an kai poli swsta les, de to dikaiologei alla kai emeis ti mporoyme na kanoyme..
o ka8enas ti parti toy pws 8a volepsei na doyme!
exeis dikio kai ta nea akomi radio arvila fainontai!
filia
x

Suspect είπε...

τι καλα που υπαρχει και ενα μπλογκ με στοιχειωδη ανθρωπια...

Ανώνυμος είπε...

γενικα δεν μου αρεσει ολο αυτο που γινεται...το καταλαβαινω πως υπαρχουν θεματα οπως οι διακρισεις στην υγεια αλλα δεν μπορουν να λυθουν πανω απο το κρεβατι ενος ανθρωπου που παλευει για την ζωη του οπως μπορει κι εχει και ολο το δικαιωμα...

καλο ξημερωμα!

Μιλ1 είπε...

Thanks Suspect!

Una mamma μου,
Ακριβώς αυτό! Γιατί μόλις βρίσκουμε έναν άνθρωπο σε μειονεκτική θέση αρχίζουμε και χτυπάμε; Τότε τα θυμόμαστε όλα;

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Τον συμπαθώ, τον συμπονώ καιεύχομαι να μην υποφέρει.
Βλέπω τους επίδοξους διαδόχους του να εμφσνίζονται στην οθόνη με ύφος νταλικέρη (χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το συμπαθή κλάδο) και αηδιάζω...
Ξέρεις όμως, τί με ενόχλησε; Που βγήκε ο ίδιος στις οθόνες (του το επέτρεψε η λογική ΚΑΙ Η ΗΘΙΚΉ του;) ΝΑ ΔΗΛΏΝΕΙ ΠΩς ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟ ΜΌΣΧΕΥΜΑ.
Μας έκανε και ανάλυση περί του μεγέθους, της συμβατότητας και καταλληλότητας, σαν να παράγγελνε κρέας από το χασάπη....
Και αλλοίμονο, ξέρουμε αρκετά καλά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η αφαίρεση από το δότη.
Κοντολογίς, μας φωτογράφιζε το δυστυχή μελλοθάνατο που ευχόταν να του ....φάει το συκώτι...

Με είχε ενοχλήσει και παλαιότερα με το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, η συμπαράστασή του στους άτυχους γονείς, στην κηδεία των παιδιών τους.
Τους είπε ..να μη το χαρακτηρίσω..."τα αγαπούσε ο θεός και τα πήρε κοντά του..."

Δε θα του ευχηθώ το ίδιο, γιατί μας απέδειξε πως ΟΥΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ...άλλο τί λέει....

Μιλ1 είπε...

Γλαρένια μου,
Εχεις απόλυτο δίκιο... Πιστεύω πως όλους μας ενόχλησαν αυτές οι δηλώσεις.
Ισως πάλι όταν ταξιδεύουμε στην κόλαση, να γινόμαστε παρανοϊκά εγωιστές...
Φιλιά πολλά!!!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καλή εβδομάδα και φιλί στο παιδάκι σου

Γλαρένιες αγκαλιές

Μιλ1 είπε...

Καλή εβδομάδα Γλαρένια μου! Παιδί δεν έχω ακόμα (εκτός αν εννοείς τον... Μύθο μου!!!)
Αλλα μόλις χθες απέκτησα παιδί-κούταβο που θα σας τον παρουσιάσω στο επόμενο post μου!!!
:-)