Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Σφύριξε χαρούμενα, μπορείς!


Σήμερα έχω ξυπνήσει από τις 6:00. Πράγμα εξωπραγματικό για μένα. Πιο εξωπραγματικό όμως είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή που άνοιξα τα μάτια μου πάσχω από μια κρίση αισιοδοξίας! Είμαι στην τσίτα (με την καλή έννοια), έχω μια φοβερή ενέργεια, κάνω χαζοχαρούμενες σκέψεις και δεν έχω ΚΑΜΜΙΑ όρεξη για δουλειά! Μήπως είμαι ανώμαλη; Σήμερα βρήκε να με "πιάσει" η άνοιξη; Σήμερα που βρέχει καρέκλες, τραπέζια, σκαμπό και μπερζέρες εγώ έχω τέτοια τρελά κέφια; Εγώ μισούσα τη βροχή. Περισσότερο και από ζαχαρωτό. Δεν ζω χωρίς ήλιο! Ηλιος=οξυγόνο για μένα... Τέλος πάντων. Σηκώνω τα χέρια ψηλά και αφήνω την επιστήμη να αποφανθεί! Σήμερα λοιπόν που έχω το ακαταλόγιστο μπορώ να σας δώσω μαθήματα αισιοδοξίας. Μικρές σαχλαμάρες-σοφίες που έχω ακούσει, σκεφτεί, ανακαλύψει κατά καιρούς που μπορούν να γεμίσουν λίγο το ποτήρι, ώστε να το βλέπετε -θέλετε δεν θέλετε- μισογεμάτο.
Κάθε φορά που θα νευριάζετε-στεναχωριέστε-αγχώνεστε με κάτι δοκιμάστε ένα από τα παρακάτω:
1. Σκέψου λογικά. Αυτό που σε άγχωσε-στεναχώρησε-θύμωσε θα το θυμάσαι μετά από μισή ώρα; Αύριο; Μετά από δύο μέρες; Αν η απάντηση είναι "οχι" δεν θεωρείς λογικό ότι δεν αξίζει να σκας για κάτι τόσο ασήμαντο;

2. Τη στιγμή που θα είσαι down, έτοιμος/η να βάλεις τα κλάματα βρες έναν καθρέφτη! Κατ' αρχήν θα δεις πόσο άσχημος-η είσαι με τέτοια κατσουφιασμένη μούρη. Υστερα πιάσε δουλειά: Κάνε μια αστεία γκριμάτσα. Μετά κι άλλη, κι άλλη... Μην τσιγκουνεύεσαι! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γελάσεις. Ακόμα κι αν δεν το καταφέρεις, θα διαπιστώσεις πόσο γελοίος δείχνεις όταν "σκας" για θέματα που δεν αξίζουν.

3. Μουσικοθεραπεία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν κάποιος έχει τις μαύρες του βάζει και ακούει καψουροτράγουδα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση από το ότι ΘΕΛΕΙ να ζει το "δράμα" του με κάθε μεγαλείο. Οταν είσαι down δεν σε σπρώχνεις πιο κάτω. Προσπαθείς να ανέβεις! Και μόνο με ανεβαστική μουσική μπορείς να το καταφέρεις. Τελευταία ανακάλυψα δε, δύο σουξεδάκια που είναι ότι πρέπει γι' αυτή τη δουλειά! Το ένα είναι το "Θωμά είσαι σπίτι" της Αλκηστις Πρωτοψάλτη. Σου φτιάχνει τη διάθεση στο πιτς φυτίλι και το πιο πιθανό είναι να στείλεις στο διάολο όσα σε προβληματίζουν και να κλείσεις ένα εισιτηριάκι για Χαβάη, ή έστω κάπου πιο κοντά.
Το δεύτερο, λέγεται "Η φωτεινή πλευρά της ζωής" και αν ακούσεις στίχους -ακόμα και αν δεν ξέρεις να σφυρίζεις- θα δεις τη ζωή με άλλο μάτι. Το τραγούδι είναι μια ελληνική version του τραγουδιού "The bright side of life" των Monty Pythons! Στην ελληνική έκδοση ο Θοδωρής Κοτονιάς και οι οι ηθοποιοί Θοδωρής Αθερίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Σπύρος Παπαδόπουλος καθώς και ο βουλευτής πια του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος Γρηγόρης Ψαριανός δίνουν ρέστα... Για να πάρετε μια ιδέα:

"Ξημέρωσε ξανά κι η μέρα που περνά ανάποδη σου βγαίνει και πονά
πάντα χαμογέλαγες και τώρα καταριέσαι σμίξε τα χειλάκια μη βαριέσαι.

Σφύριξε χαρούμενα μπορείς, δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Μια φάρσα είναι η ζωή πολύ καλά στημένη κι ο θάνατος γελά και περιμένει
ότι βαραίνει πέτα το πλάι στη σκηνή υποκλίσου χαμογέλασε στο θεατή σου

Σφύριξε χαρούμενα μπορείς, δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής

Με τις γυναίκες ήσουνα πάντα ο σούπερ γκούφι και τώρα σε φωνάζουνε μαγκούφη
κι αν όλες σε αφήσουνε σε κυνηγάει μια η αιώνια η γκαντεμιά

Σφύριξε χαρούμενα μπορείς, δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Κι αν σε κλείσει η τράπεζα μες στη φυλακή κάθε μέρα θα ‘ναι Κυριακή
μη σε νοιάζει όλα θα είναι πληρωμένα αχ να με μαζεύανε και μένα

Σφύριξε χαρούμενα μπορείς, δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Όλα στη ζωή σου είναι δανεικά χαμογέλα φέρσου ευγενικά
μην το γρουσουζεύεις σκέψου θετικά όλα στη ζωή είναι σκατά.

Σφύριξε χαρούμενα μπορείς, δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Κι όταν η παράσταση κλείσει τελικά όλα μοιάζουν με βεγγαλικά
η ζωή κι ο θάνατος είναι θεατρίνοι και γελούν από το καμαρίνι

Σφύριξε χαρούμενα μπορείς, δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής"


"Always look at the bright side of life"- Monty Pythons/Life of Brian

4. Τώρα θα με πείτε βλαμμένη, αλλά εγώ (εκτός από όλα αυτά τα "γιατροσόφια" anti stress) 2-3 φορές που ένιωθα λίγο down πάτησα το play σε ένα βιντεάκι που είχε postάρει ο συν-blogger Μάνος Αντώναρος πριν από αρκετό καιρό. Το βιντεάκι δείχνει τον Μάνο Αντώναρο να σκάει -να σκάει όμως- στα γέλια μπροστά στην κάμερα. Δεν γίνεται να μην σκάσεις κι εσύ έστω ένα χαμόγελο. Αν δεν σου βρίσκεται πρόχειρος ο Αντώναρος, υποθέτω ότι όποιον και να δεις να κυλιέται στα πατώματα απ' τα γέλια θα σου φτιάξει το κέφι. Το βιντεάκι πάντως εκτός από το blog, μπορείτε να το βρείτε στο youtube σε αυτή τη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=xGU-VmbEjEU&feature=related

5. Ακόμα, η διάθεσή σας σέρνεται στο πάτωμα, μπορείτε να επισκέπτεστε το blog μου και να διαβάζετε τα εκπληκτικά-μοναδικά-ανεπανάληπτα ανέκδοτά μου! ΟΚ, ένα αστείο έκανα! Οχι άλλες ντομάτες! Δεν είναι και της εποχής, άλλωστε!

Anyway, το νόημα είναι ένα. Δεν πρέπει να σκάτε για τίποτα, εκτός αν αυτό είναι κάτι μη αναστρέψιμο. Ακόμα και σε θέματα υγείας το να βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο δεν βοηθάει σε τίποτα. Η καλή ψυχολογία είναι το καλύτερο φάρμακο! Η ζωή είναι πολύ μικρή για να σπαταλάμε έστω και ένα λεπτό της...


Υ.Γ.: Το post ξεκίνησε να γράφεται την Παρασκευή γι' αυτό και μιλάει για καρεκλοπόδαρα!

Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Μια γυναίκα με σαρκώδη χείλη και μεγάλη καρδιά


Είμαι στο τρένο. Πάλι. Σε ανάποδη θέση αναγκαστικά, αλλά διαβάζω το μικροσκοπικό περιοδικό που έχω αγοράσει για τη διαδρομή, κι ας ζαλίζομαι. Σελίδα 25. Είναι ένα θέμα για το τι δείχνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας για τον χαρακτήρα μας. Τα σαρκώδη χείλη, λέει, δείχνουν γενναιοδωρία. Ο πρώτος άνθρωπος που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Angelina Jolie. Παράδειγμα ανθρώπου με σαρκώδη χείλη. Και παράδειγμα ανθρώπου με περίσσευμα γενναιοδωρίας.
Πάντα μου άρεσε. Τα τελευταία χρόνια όμως την θαυμάζω. Την θαυμάζω από τότε που με τις πράξεις της έδειξε τη μεγάλη ψυχή που κρύβει. Απαιτούνται μεγάλες δόσεις ψυχής και καλοσύνης για να υιοθετήσεις τον Maddox, ένα παιδί από την Καμπότζη. Πιο μεγάλες δόσεις για να υιοθετήσεις την Zahara, ένα δεύτερο παιδί από την Αιθιοπία που πάσχει από έιτζ. Το αποκορύφωμα ήταν η υιοθεσία του μικρούλη Pax, ο οποίος κατάγεται από το Βιετνάμ. Την εικόνα της μεγάλης αυτής υπέροχης οικογένειας συμπλήρωσε η μικρή Shiloh, το πρώτο βιολογικό παιδί της Jolie και του Brad Pitt.
Κατάφερε να βγάλει την καλοσυνάτη πλευρά του Brad. Να τον κάνει να αγαπήσει τρελλά αυτά τα παιδιά, να ασχολείται ενεργά μαζί τους, να τους μαθαίνει πράγματα και να τα κάνει να ξεκαρδίζονται στα γέλια. Ετσι απλά, έκανε τρία παιδιά που χτυπήθηκαν από τη μοίρα τρισευτυχισμένα! Μεγαλειώδες... Εγινε πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ και μέσα από το ίδρυμα Jolie-Pitt προσέφερε βοήθεια ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο Νταρφούρ.
Είχα εντυπωσιαστεί διαβάζοντας μια συνέντευξή της σε μηνιαίο γυναικείο περιοδικό. Δεν είναι απλά μια κούκλα σταρ με μεγάλη περιουσία που υιοθετεί παιδιά για την προβολή. Ξεχείλιζε από αγάπη για τα τέσσερα παιδιά της. Εχει κάνει τατουάζ στο μπράτσο με το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της χώρας που γεννήθηκε το καθένα. Εκείνη και ο Μπραντ έχουν γίνει ζογκλέρ για να μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στις υποχρεώσεις τους και τα παιδιά, αφού προτιμούν να τα μεγαλώνουν μόνοι τους, περιορίζοντας τις ώρες που έχουν βοήθεια στο σπίτι. Λάτρεψα το γεγονός ότι οι δύο γονείς κρατούν ζωντανά τα έθιμα και την κουλτούρα της χώρας του κάθε παιδιού, μαθαίνοντάς τους την ανοχή και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Και όταν λένε "αποφασίσαμε ότι θέλουμε μεγάλη οικογένεια" το εννοούν. Ηδη συζητούν -με τη γνώμη πάντα των παιδιών τους- από ποια χώρα θα ήθελαν να είναι τα επόμενα παιδιά που θα υιοθετήσουν.
Κοιτάζω τις φωτογραφίες της συνέντευξης.
Κάποιος, κάποτε μου είχε πει σε μια συζήτηση: "Σιγά πια, δεν είναι και τόσο όμορφη η Jolie. Τα χαρακτηριστικά της παραείναι έντονα". Του απάντησα ότι ακόμα και αν έχει υπερβολικά χαρακτηριστικά εκπέμπει ομορφιά. Γιατί η καλοσύνη που κρύβει μέσα της αποτυπώνεται στο βλέμμα της. Η αγάπη που πλημμυρίζει την καρδιά της φωτίζει το δέρμα της, την αύρα της. Γιατί έχουν βρεθεί στο δρόμο μου άνθρωποι γεμάτοι κακία, κομπλεξισμό ή ζήλια, που αυτό καθρεφτιζόταν στο προσωπό τους. Ασχημο δέρμα γεμάτο σπυράκια (και δεν μιλάμε για ανθρώπους στην εφηβεία που αυτό είναι φυσιολογικό), μικρά σφιγμένα μάτια, θολά σαν στάσιμα νερά και τεντωμένα χείλη... Λες και όλος ο αρωστημένος εσωτερικός τους κόσμος βγαίνει στην επιφάνεια.
Κοιτάζω ξανά τις φωτογραφίες της συνέντευξης. Τα μάτια της λάμπουν και το χαμόγελό της είναι πραγματικά ευτυχισμένο. Τελικά η επιστήμη δεν έχει πέσει έξω. Τα σαρκώδη χείλη όντως μαρτυρούν ότι είναι ένας γενναιόδωρος άνθρωπος.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

I wanna touch the sky, I wanna fly so high!



Πόσο μαγικά είναι τα blogs...
Εκεί που είχα σκάσει γιατί (και) φέτος λόγω δουλειάς δεν πρόλαβα να πετάξω χαρταετό, να σου η ιδέα! Θα πετάξω έναν e-χαρταετό εδώ, από την καρέκλα μου! Μπήκα λοιπόν στο net, "αγόρασα" έναν πανέμορφο χαρταετό ή κάτι που μοιάζει με χαρταετό τέλος πάντων (δια χειρός Κandinsky παρακαλώ...) και τον αμολάω εδώ ενώπιόν σας!
Προσέξτε μην πέσει στα κεφάλια σας γιατί δεν έχω και μεγάλη εμπειρία στο άθλημα!

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
σε όλους τους συν-bloggers και ΦΙΛΟΥΣ μου!!!

UP UP AND AWAYYYYYYYYYYYYYYYYY!

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Μαϊμού 50.000 δολαρίων

Επειδή πολύ το σοβαρέψαμε τελευταία και βάζω στοίχημα πως σας έλειψαν τα υπέροχα -όλο νόημα- ανέκδοτά μου (ιδιαίτερα στον Άγγελο Σπύρου), here we go again!

Μπαίνει ένας τύπος σε ένα pet shop για να αγοράσει ένα κατοικίδιο. Χαζεύει από δω και από κει, κολλάει το μάτι του σαν βεντούζα στις γυάλες με τα ψάρια, παίζει με τα κουταβάκια, νιαουρίζει στις γάτες, πλησιάζει δειλά το χέρι του σε κάτι μπεζ κουνέλια με κρεμασμένα αυτιά, μιλάει στον πολύχρωμο εξωτικό παπαγάλο, σφυρίζει παράφωνα σε ένα κίτρινο καναρίνι τύπου tweety... Δεν μπορεί να αποφασίσει ποιο θα είναι το καινούργιο του κατοικίδιο. Κοιτάζει από δω. Ξανά από εκεί. Γυρίζει το κεφάλι του πάνω και βλέπει τέσσερα κλουβιά με μαϊμούδες! Αυτό ήταν! Θα έπαιρνε μια μαϊμού! Κοιτάζει καλύτερα και του ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Η μια μαϊμού έχει ταμπέλα που γράφει 10.000 ευρώ. Γυρίζει προς τον πωλητή αλαφιασμένος.
- Γιατί κύριέ μου είναι τόσο ακριβή αυτή η μαϊμού;;;
- Αυτή η μαϊμού που βλέπετε έχει γνώσεις software, κύριε...
- Ουάου! Συναρπαστικό!
Κοιτάζει τη δεύτερη και του πέφτουν τα μισά μαλλιά! 20.000 ευρώ.
- Καλά και αυτή τι κάνει πια και έχει 20.000 ευρώ;
- Αυτή είναι ακριβότερη γιατί έχει γνώσεις software ΚΑΙ hardware! Και για να σας ενημερώσω υπάρχει και η τρίτη μαϊμού που κάνει 30.000 ευρώ. Εξαιρετική! Έχει γνώσεις software, hardware και γνωρίζει ΚΑΙ σελιδοποίηση.
- Απίστευτο! Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν και τέτοιες μαϊμούδες! Ωχ! και αυτή η τελευταία εκεί κάτω τι κάνει και έχει 50.000 ευρώ;
- Αυτή δεν κάνει τίποτα, κύριε. Είναι απλά μια μαϊμού. Ολη μέρα ξύνεται.
- Και γιατί κοστίζει τότε τόσο ακριβά;
- Να σας πω την αλήθεια ούτε και εγώ γνωρίζω, αλλά όλες οι άλλες μαϊμούδες τη φωνάζουν... προϊσταμένη!